Fermentování pro zdravé trávení!

14.10.2024

Chcete podpořit své trávení a posílit imunitu? Zkuste zařadit do svého jídelníčku fermentovanou zeleninu! 🥕🥒 

Tento přirozený proces obohacuje stravu o probiotika, která prospívají naší střevní mikroflóře ➡️ Střevo je domovem bilionů bakterií, které pomáhají nejen při trávení, ale také ovlivňují celkové zdraví, včetně psychické pohody.

Střeva a serotonin 🧠: Až 90 % serotoninu (neurotransmiter, který ovlivňuje náladu, emoce a spánek) se tvoří ve střevech, nikoli v mozku. Zdravé střevo plné prospěšných bakterií může přispět k lepší produkci serotoninu a tím i k lepší náladě a mentálnímu zdraví!
  

Jak na to? ⬇️

  1. Omyjte a nastrouhejte či pokrájejte zeleninu 🥒, kterou máte rádi, např.mrkev, petržel, zelí, cibule….

  2. Připravte si solný roztok (cca 2% mořské či himálajské soli na 1 litr převařené vody), zalijte zeleninu tak, aby byla zcela ponořená, stlačte ji zátěžovým víčkem (i to by mělo zůstat pod hladinou), které zabrání přístupu vzduchu, což podporuje růst prospěšných bakterií (laktobacilů), které jsou pro fermentaci klíčové. 

  3. Nechte 5-7dní stát v pokojové teplotě, ochutnejte a poté již přemístěte do lednice např.do skleniček, kde vám vydrží několik týdnů. 

Zdravá střeva = zdravé tělo i mysl. 🌿 💚